Archívum

Falat kenyér

Web Video Blog

Minden ami web és videó, videómegosztók, tippek, trükkök, technika, Final Cut, iMovie, HDV és hasonlók. Mitől jó egy film szerintem és mitől nem? És szerinted? Van videókamerád de eddig a videó utómunka eddig csak annyit jelentett, hogy letörölted ami nem tetszett és esetleg néha azt is amit nem kellett volna? Ez a blog neked íródik, és a kommenteken keresztül általad is.

Könyvjelzők

Bookmark and Share

Mini szótár

2008.10.22. 10:19 preditor

Az alábbiakban megprobálok összefoglalni és röviden, közérhetően megmagyarázni néhány fontos de gyakran rosszul használt technikai kifejezést.

1080p: másnéven Full HD, 1920x1080 pixeles progresszív kép, a jelenleg (hétköznapi használatra elterjedt) legnagyobb felbontású képformátum, lehet PAL vagy NTSC rendszerű, 24, 25 vagy 30 fps (képkocka per másodperc) sebességű.

AVCHD:(Advanced Video Codec High Definition) szalag nélküli (merevlemezes,  memóriakártyás és mini DVD-s) kézikamerákhoz kifejlesztett nagyfelbontású rögzítési rendszer. 2006-ban mutatta be a Sony és a Panasonic, azóta csatlakozott a Canon és a kezdetben saját rendszert fejlesző JVC is. MPEG-4 H.264 kódolással, dinamikus bitsebességgel rögzít. Létezik belőle 720p rendszerű (1280x720) kamera is, de többnyire 1920x1080-as képet rögzít, típustól függően progresszív vagy váltott soros módban, a régiónak megfelelő képkocka számmal.

DV: Digital Video, jelenleg a legelterjedtebb kamkorder formátum, amit a Sony, a JVC és a Panasonic közösen fejleszett ki és indított el 1995-ben. Népszerűsége az olcsóságának, jó minőségének és egyszerű kezelhetőségének köszönhető. Bemutatásakor az apró MiniDV kazetták igazi áttörést jelentettek a korszak többi termékével szemben. Normál felbontású, de a MiniDV kazettákra rögzíthető nagyfelbontású kép is HDV kamerákkal. A DV 25 Mbps (Megabit per másodperc) fix adatsebességgel tömöríti az érzékelőkről érkező képjelet, ami a hanggal (1,5 Mbps) és az egyéb információkkal együtt kb. 36 Mbps adatmennyiséget jelent. A DV kamerák lehetnek 1 vagy 3 CCD-vel működő modellek is. A DV hagyományosan normál 4:3-os képarányt rögzít, de egyes kamerák képesek szélesvásznú (16:9) kép rögzítésére is. Ezt általában a felső és alsó sáv elhagyásával teszik (720x404 pixeles képet rögzítenek), így tulajdonképpen ennek nem sok értelme van. A másik megoldás, hogy a pixelek alakját nyújtják el (anamorfikus kép), ami szintén nem nyújt technikai értelemben minőségjavulást.

HD Ready: TV készülékekre és ritkábban monitorokra használt technikai paraméter, azt jelenti, hogy a készülék képes nagyfelbontású (HD) jel lejátszására. A legelterjedtebbek a 720 soros és az 1080 soros képet megjelenítő modellek, a megjelnített kép mindig progresszív, a váltakozó soros (hagyományos tv, DV, HDV) jelet először progresszívvé alakítja és így jeleníti meg. A készülék továbbá a képernyőhöz igazítja, konvertálja a jelet, pl. a 720 soros TV lekicsnyíti a full HD-t és felnagyítja a normál felbontást. A minőségromlás elkerülése érdekében a felnagyítás általában kikapcsolható, vagyis ilyenkor a csak a képernyő közepén, egy kisebb felületen, eredeti méretben jelenik meg a kisebb kép.

HDD: Hard Disk Drive, merevlemez. Nem tévesztendő össze a HD-vel (High definition, nagyfelbontás). A HDD kamerák lehetnek normál vagy nagyfelbontásúak is. A normál (SD) a DV-nél erősebben tömörített, max. 9 Mbps-os, vagy alacsonyabb beállítás esetén 6 vagy 3 Mbps-os jelet rögzít a kamera merevlemezére, általában MPEG-2 formátumban, többnyire 720x404 (szélesvásznú) vagy 720x576 (PAL) illetve 720x480 (NTSC) méretben. A HD minőségű merevlemezes kamerák többsége az AVCHD tömörítést használja (lásd ott).

HDV: Nagyfelbontású videófelvevő rendszer ami hagyományos DV kazettákra teszi lehetővé nagyfelbontású kép rögzítését. A JVC, a Sony, a Canon és a Sharp együttműködése eredményeképpen jött létre 2003-ban. Két alaptípusa van, a 720p és a 1080i rendszer. A 720p 1280x720 pixeles, 16:9 képarányú progresszív képet rögzít, ahol a pixelek négyzet alakúak, adatsebessége 19 Mbps. A 1080i rendszerű kamerákban 1440x1080 pixeles, 4:3 arányú érzékelők vannak (1 vagy 3 db), amik egy mesterségesen összenyomott képet rögzítenek, a pixelek anamorfikusak, vagyis téglalap alakúak, így a korrekció után visszajátszáskor visszaáll az eredeti 16:9-es képarány. Bitsebessége 25 Mbps. Alapesetben ez váltakozó soros (interlaced) kép, de létezik progresszív rendszer is. Mind a 720p mind az 1080i rendszerből van PAL és NTSC is, előbbi 25, utóbbi 30 kockát rögzít másodpercenként. Néhány NTSC rendszerű kamera kínál 24 frames (mozifilm sebességű) progresszív rögzítést is. Az azonos forma miatt a legtöbb HDV kamera képes hagyományos felbontású DV-t is felvenni, egyes modellek emelett alkalmasak a DVCAM (standard felbontású de nagy adatsebességű) rögzítésre is. A HDV kamerák és deckek frame-helyesen képesek visszajátszani akár a másik rendszerben (NTSC, PAL) felvett DV anyagokat is, de a HDV felvételek között vannak kompatibilitási problémák, pl. egy Sony kamera vagy deck nem tudja lejátszani a Canon HDV kamera felvételeit még azonos rendszeren belül sem.

NTSC: Amerikában és Japánban használt televíziós és videós formátum. A normál felbontású NTSC kép 720 függőleges és 480 vizszintes sort tartalmaz, és másodpercenként 30 teljes, illetve 60 fél soros (interlaced) képből áll. Mint látható, a 4:3-os képarány elérése érdekében a képpontok (pixelek) nem négyzet alakúak, hanem enyhén összenyomottak, egy rövid oldalára állított téglalapra hasonlítanak.

PAL: Európában és a világ nagyrészén használt televíziós és videós formátum, széles elterjedtsége miatt nem egységes, a normál felbontású PAL kép 720 (digi) vagy 768 (analóg) függőleges és általában 576 vizszintes sort tartalmaz, és másodpercenként 25 teljes, illetve 50 fél soros (interlaced) képből áll. A normál 4:3-os képarányhoz a pixeleket enyhén szét kell húzni a négyzet alakhoz képest.

Folyt. köv. (korrekciókat, észrevételeket, kiegészítéseket a kommentekbe!)

Szólj hozzá!

Címkék: tech tv dv hdv

Villanyt le, indul a mozi - a YouTube-on is

2008.10.21. 03:27 preditor

Két hete kezdett megjeleni a két új gomb/opció néhány YouTube videón, az egyik a Lights Off, a másik a Theater View. Közvetlenül a kép felett vannak, nem a hagyományos alsó irányító felületen. A Lights Off-ot egy villanykörte szimbolizálja, erre kattintva a lejátszón kívül az ablak többi része (kivéve persze a reklámcsíkot, welcome to America) elsötétül, jobban kiemelve a videót. Hasonló szolgáltatása (Lower Lights) eddig a csak Amerikából elérhető Hulu-nak volt. Még ennél is látványosabb a Theater View vagyis a Mozi nézet, ahol a Villanyt Le funkciót továbbfejlesztve a kép becsúszik középre, jobbról-balról pedig kis bordó bársonyfüggönyt imitáló grafika jelenik meg és... nézhetünk mint a moziban. A neten megjelent nem hivatalos infók szerint egy új, szélesvásznú opciót is támogató HD minőségű lejátszó elődje lehet a dolog, egyelőre főleg hosszabb és hivatalos csatornákból származó videókhoz elérhető. Itt pl. David Letterman vendége John McCain a CBS hivatalos videóján.

A YT a szélesvásznú videókat eddig automatikusan konvertálta, alulra-felülre fekete csíkot kreálva megőrizte az eredeti képarányt (ellentétben pl. az Indavideóval, khm...), ám a Mozi nézetben a függönycsíkok között pont egy 16:9-es ablak van, szerintem ez is az esetleges új lejátszóról szóló híreket erősíti. Sajnos eddig nem sikerült szélesvásznúként feltöltött videót találnom ahol megláthattuk volna hogy így is működik-e a dolog, ha valaki talál ilyet, ossza meg a kommentekben!

Szólj hozzá!

Címkék: tech flash youtube

Miért született ez a blog?

2008.10.20. 16:51 preditor

Bazsó Gábor, az Index Videó vezetője tulajdonképpen nagyon jól összefoglalta, hogy miről is van szó, minden további magyarázat helyett nézzétek meg:

Az előadás a BrandFestival Digital konferencián hangzott el, 2008. április 29-én. Dizájn, kamera lóbálása és utómunka: Orosz Péter

Szólj hozzá!

Címkék: indavideo manifesto blah

Megjelent a Flash Player 10

2008.10.19. 18:12 preditor

Egy ideig még meg lehet lenni nélküle, de ha sok videót nézel akkor előbb-utóbb szükség lesz a legfrissebb verzióra. Akkor meg már inkább előbb mint utóbb, nemde?

http://www.adobe.com/products/flashplayer/

És ha már megvan, akkor itt van néhány figyelemreméltó érdekesség a demóban.

http://labs.adobe.com/technologies/flashplayer10/demos/

Szólj hozzá!

Címkék: tech flash

Beköszönés helyett 2: Hogy jövök én ahhoz hogy...

2008.10.18. 09:10 preditor

[Impresszum gyanánt is]

..."osztom itt az észt", mikor nem is végeztem el a Filművészeti Egyetemet és nem dolgoztam soha még egy nyamvadt kereskedelmi tévében sem?

Nos, egyrészt, mivel ez egy - egyelőre - egyszemélyes blog, így minden jogom megvan azt mondani, írni, amit csak akarok (törvényes határok között).

Másrészt ha Filművészeti Egyetemi diplomám nincs is, de van másik kettő, az egyik marketing, a másik fotográfia és általános "art & design". Igaz mindkettő csak főiskolai szintű és az utóbbi nem is magyar hanem angol, de azért én jól elvagyok velük. 1995 óta internetezek és jópár éve már főként internettel és videóval kapcsolatos tevékenységekből élek.

Harmadrészt: Ki mondta hogy észosztás lesz itt a részemről? A kommentelők sokkal jobban tudják majd...

Mi az hogy preditor? A preditor nem Predator, elsősorban. Bár néha... Na szóval a preditor Amerikában elterjedt kifejezés a Producer-Shooter-Editor (Producer-Operatőr-Vágó) lerövidítésére, olyan személy aki egymaga képes a fenti három feladat elvégzésére. A preditorok tipikusan a "webvideós" emberek. Egy nagyobb cégnél, profi produkciónál - legyen az Hollywood, London vagy egy magyar kertévé - néha producerek, szerkesztők egész hada foglalkozik egy forgatás előkészítésével és lebonyolításával. Aztán több operatőr vagy egész kamera stábok forgatják le az anyagot és végül több vágó és a rendező keze munkája nyomán születik meg a kész film.

A preditor nem ilyen. A preditor többnyire egyedül tervezi, szervezi az előkészületeket, maga kezeli a kamerát és saját maga vágja meg a felvételeket. Sőt maga veszi kézbe a terjesztést is. Mivel én magam is sok ilyen feladaton vagyok túl, magamat is ebbe a kategóriába sorolom, ezért szerepel ez a név a bejegyzések szerzőjeként. Now you know.

Szólj hozzá!

Címkék: blah production

Megújult a YouTube feltöltő felülete

2008.10.18. 01:53 preditor

Pár napja új külsőt kapott a YouTube videó feltöltő oldala. A legfontosabb változás, hogy már - sok megosztóhoz hasonlóan - a feltöltés közben elkezdhetjük kitölteni a videónk adatlapját, illetve egyszerre több (akár 10) videót is tölthetünk. Sajnos továbbra sem látjuk hogy tart a feltöltés, csak egy forgó ikon jelzi a folyamatot, majd egy zöld pipa értesít a sikeres feltöltésről. Egyébként az videós óriáscég igazán nagylelkű a file-ok méretét illetően is, pár hete megemelték a mérethatárt, már akár 1 GB-os videókat is feltölthetünk. Finoman megjegyezném, hogy ez a két legnagyobb hazai site, a Videa és az IndaVideo esetében még mindig csupán 50 MB.

Egyébként nemsokára egy részletes összehasonlító cikkel jelentkezünk azoknak akik nem tudják eldönteni, hogy melyik videómegosztóra töltsék fel videóikat.

Szólj hozzá!

Címkék: tech youtube videa share indavideo

Beköszönés helyett: A világ legnézettebb videói

2008.10.17. 00:58 preditor

Sziasztok videóbolondok! Neked is a YouTube (esetleg a DailyMotion vagy a Vimeo) a kezdőlapod, gyakran rögzítesz és osztasz meg videókat másokkal, esetleg szereted a mozit vagy a tv-sorozatokat? Akkor talán tetszeni fog ez a blog is.

Vagy sosem töltöttél fel a netre még videót, de gondoltál már rá? Van videókamerád de nem tudod hogy lehetne jobbá, nézhetőbbé tenni a felvételeidet? Talán tudunk egy-két jó ötletet adni majd.

Hol is kezdjük? Tudjátok pl. hogy mi a YouTube legnézettebb videója? Ez itt az: Avril Lavigne Girlfriend c. számának hivatalos videója, amit kiadója, az RCA töltött fel saját csatornájára. Amikor ezen sorokat írom, éppen 104,906,046 lejátszást mutat a számláló, ez a 2007. február 27-i feltöltés óta napi 176 ezres nézettség. Ennél nyilván volt jóval kevesebb is meg több is, és ha a saját videónk lenne, akkor az Insight (bepillantás) funkció segítségével többet is megtudhatnánk róla. Az Insight-ról pl. lesz majd szó később egy külön posztban.

105 millió lejátszás akkor sem kis teljesítmény ha hozzávesszük, hogy nyilván egy hivatalosan promótált videóról van szó, valószínű hogy a klip linkje pl. szerepelt az énekesnő honlapján sőt egyesek szerint mesterségesen pörgették a számlálót a kiscsaj fanatikus rajongói.

Ennél sokkal érdekesebb a második legnézettebb videó - az egyetlen másik aminek eddig több lejátszása van mint 100 millió - egy "mezei" felhasználó által feltöltött videó, ez itt az, lehet hogy Te is láttad már, az Evolution of Dance:

A videót rajta szereplő Judson Laipply, egy amerikai humorista töltötte fel 2 éve és egy másik postban külön foglalkozunk majd vele, úgyhogy most "ugorgyunk"...

Nos, ha már itt tartunk, akkor viszont térjünk ki arra is, hogy a Girlfriend-re miért csak linket raktam, miért nem tudjuk így, ebbe az oldalba ágyazva megnézni, mint a táncos komikust. Azért mert a videók feltöltői, azok közüll is főleg a "hivatalos" szolgáltatók gyakran korlátozzák a videóik felhasználhatóságát. Vannak akik csak a beágyazást tiltják le, vannak akik IP-cím alapján azt is korlátozzák, hogy bizonyos országokban ne lehessen a videót megnézni. Ennek persze nem sok értelme van hiszen a népszerű anyagokat általában mások is feltöltik, így Avril Lavigne dalából is lehetne olyat találni ami beágyazható, de azt nem nézték meg 105 milliószor.

Mára ennyit, innen folytatjuk...

 

Szólj hozzá!

Címkék: youtube share legek blah

süti beállítások módosítása